A First | 301015

About

In September my boyfriend moved to Saigon, and now, just as the wet season in the region has started to cease, I’ll visit for a week, after which we’ll go to Singapore together. It’s the first time I’m going to Asia. Unlike all of my friends I never had a gab year of backpacking through India, Cambodia or Laos, never went on resort holidays to Thailand or the Philippines with my family and never summoned up the courage to go on exchange study programs in Tokyo or Hong Kong. Until recently, my cultural inputs, travels and dreams of travels have always revolved around Europe and the US. Starting with Southeast Asia, it’s about time I broaden my horizon. Out of fear of missing out on anything and due to a general cultural curiosity, I always plan travels down to the smallest detail. Seeing as I’ll be working throughout this trip, though, first from the flat and a workspace in Saigon and then from my office in Singapore, primarily look forward to spending time with my boyfriend and hope that these will be the first of many weeks out there, I haven’t prepared a lot though. There is something appealing about not being able to see the whole trip play out as a film before I’ve even left. As something new, I’ll actually explore, have ears and eyes wide open and go on an adventure without a script of expectations. I may have a lot of tips from friends and friends of friends, online travel guides, pictures, facts and analyses about Southeast Asia in general and Saigon and Singapore in particular bookmarked on my laptop, and will probably skim through all of it before departure on 6 November, but at least as a starting point it’s all quite open.

I’ll document my experiences here.

****

Min kæreste er flyttet til Saigon, og nu, netop hvor regntiden er ophørt, vil jeg besøge ham en uges tid, hvorefter vi sammen drager til Singapore for en uge. Det er første gang nogensinde at jeg drager så langt mod øst, ja, til Asien overhovedet (ud over en gymnasietøsetur til Alanya og et par ture til Bahrain tidligere i år). I modsætning til alle mine venner tog jeg aldrig et gab year med backpacking i Indien, Cambodia eller Laos, på resortferie i Thailand eller Filippinerne med min familie eller på udveksling i Tokyo eller Hong Kong. Mine kulturelle input, rejser og rejsedrømme har altid udelukkende drejet sig om Europa og USA. Så meget desto mere grund til at udvide min horisont lidt nu. Af frygt for at ‘gå glip af noget‘ og af almen kulturel interesse, planlægger jeg normalt alle rejser ned til mindste detalje. Men idet jeg skal arbejde på hele turen, først fra lejligheden og et workspace i Saigon og så fra mit kontor i Singapore, primært ser frem til at tilbringe tid med min kæreste og regner med at disse bliver de første af MANGE uger derude, har jeg ikke forberedt særlig meget for nu. MEN der er også noget spændende ved ikke at kunne se hele turen udspille sig om en film inden jeg overhovedet er taget af sted. En tur hvor jeg som noget nyt faktisk udforsker, har ører og øjne helt åbne og går på opdagelse uden en drejebog af forventninger. Jeg har måske nok et væld af venner og venner af venners tips, guides, billeder, facts og analyser om Sydøstasien generelt og Saigon og Singapore specifikt bogmærket på min computer, og kommer sikkert til at skimme det hele igennem og notere mig et par fine muligheder inden afrejsen 6. november, MEN som udgangspunkt er det hele ret åbent.

Jeg vil dokumentere mine oplevelser her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s