Desynchronosis Day | 071115

About

I arrive in Saigon at noon and meet my boyfriend and a wall of steaming humid heat outside the airport building. We take a taxi to Thao Dien, and I stare curiously in all directions on the slow drive through the packed morning traffic: it’s circa one car and two bicycles to 50 scooters/mopeds/motocrosses/motorcycles, and it’s entire families with their pets and possessions that cling onto the growling two-wheelers. Everything happens at a very calm pace – people have a general expression of passive satisfaction painted on their glistening faces. No one is busy. Lining the roads are dubious shops and eateries in primitive, badly built, very colourful shacks covered in tacky English signs. We cross a muddy river and arrive in District 2.

Home is in a nice, white four-storey building with big windows along the entire facade, conveniently drawn back from the busy main road. On the ground floor there’s a gym, sauna and pool. Galleries run along the floors above, from where there’s a nice view of a big football field. On top there’s a cosy roof terrace with potted palm trees. The flat itself is spacious, airy, a bit sterile, but definitely nice: white walls, anonymous dark wooden furniture, pale grey curtains, panorama windows, a seemingly newly installed and still unused kitchen, nice bathrooms. It does look a bit neglected though – the classic cliché of a guy that’s lived alone in a new place for a few months, with still-unpacked moving boxes, clothes and curiosities covering all surfaces, no cosy elements. Choosing to ignore that part for now, I’m just happy to see him, happy that he’s happy to see me and, besides, a bit dizzy from lack of sleep and time confusion.

So that I can orientate myself a bit we take a walk down through the main road running through Thao Dien, where a wealth of contrasted impressions meet us: clutter and mess in all possible forms, an exclusive expat-village hidden behind a huge beige wall, delicious organic supermarkets rubbing shoulders with shambles, hip young cyclists on shining new bikes, tattered and ragged old men watching life pass by from hammocks hanging from trees in the middle of the pavements. Apparently there’s a rule that there has to be trees along the road. Such a nice concept; just a shame that the roots have torn up the paving. We walk in a sea of challenges – different levels, lumber and people taking a nap. To cross the road, I have to suppress my ingrown Scandinavian dependence on traffic lights to tell me what to do and just walk – in a constant pace so everyone can judge how quickly they can move in order to avoid hitting me. Finally we reach our destination: the best banh mi spot in the district. My crispy baguette is stuffed with sardines in tomato sauce, coriander, chili and lime juice. So yummy. We get them to go and eat while turning the corner at the end of the road and walking towards the sunset above this lively, atmospheric area that I’ve fallen in love with immediately, among happy boys and girls wearing those traditional conical straw hats.

Back home we just relax on the sofa, like any normal couple, with tv and a glass of chilled white wine, until I fall asleep at 7pm. Finally!

****

Jeg lander i Saigon ved middagstid og møder min kæreste og en mur af drivende fugtig varme uden for bygningen. Vi tager en taxi hjem til Thao Dien, og jeg stirrer nysgerrigt i alle retninger på den langsomme køretur i den tætte middagstrafik – én bil og to cykler for hver 50 scootere/knallerter/crossere/motorcykler ser forholdet cirka ud til at være, og det er hele familier med deres hunde og ejendele, der tøffer af sted på de brummende tohjulede. Alting foregår i et afslappet og roligt tempo – folk har generelt et udtryk af passiv tilfredshed i ansigtet; de har vist ikke travlt. Primitive, dårligt byggede, farvestrålende skure med tacky engelsk skiltning huser butikker og spisesteder på hele strækningen. Vi krydser en mudret flod og ankommer til District 2.

En pæn hvid fireetagers bygning med store vinduer i hele facaden, rart tilbagetrukket fra vejen. Her er fitnesscenter, sauna og pool på første sal, svalegange med udsigt over en fodboldbane langs alle etager og en stor tagterrasse med palmer. Lejligheden er rummelig, lys, lidt steril, men bestemt lækker – hvide vægge, anonyme mørke træmøbler, pæne lysegrå gardiner, panoramavinduer og tilsyneladende helt nyt (og stadig ubrugt) køkken og pæne badeværelser. Her ser dog ret forsømt ud – den klassiske kliché om en fyr der har boet alene et nyt sted i et par måneder – uudpakkede flyttekasser, rod overalt, ingen hyggeelementer. Jeg ignorerer det for nu – er bare glad for at se ham, glad for at han er glad for at se mig og desuden ør i hovedet af søvnmangel og tidsforvirring.

For at jeg kan orientere mig lidt, går vi ned ad hovedgaden i Thao Dien, hvor et væld af kontrastfyldte indtryk møder os – rod og skidt i alle afstøbninger, en eksklusiv expat-landsby gemt væk bag en høj beige mur, lækre økologiske supermarkeder side om side med tarvelige rodebutikker, hippe unge cyklister på skinnende tjekkede jernheste, lasede og pjaltede oldinge i hængekøjer på fortovet. ‘Fortovet’ – der er åbenbart en regel om, at der SKAL plantes træer langs med vejen, så rødder har flosset fliserne op over det hele. Man går af sted i et hav af forhindringer af niveauer, skrammel og folk der tager en slapper. Man må fortrænge sine indgroede skandinaviske trafikregler og koldblodet gå over vejen når man vil – i et konstant tempo, så alle i trafikken kan bedømme hvor hurtigt de skal bevæge sig for at undgå at ramme dig. Lidt udmattet når vi vores mål – overraskende nok, kun et par hundrede meter nede ad gaden: Distriktets bedste banh mi-sted, hvorfra vi køber sprøde baguetter med sardiner i tomat, koriander, chili, lime og hvad der ellers hører sig til.

Hjemme slapper vi af på sofaen som et normalt par med fjernsyn og et glas kølig hvidvin indtil jeg falder i søvn kl 19. Endelig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s