London Yule Time | December 2015

About

Når jeg kigger tilbage over det spændende år, der lige er gået, står december ikke ud som hyggeligere end alle de andre måneder, men der er da et særligt fokus på alt, hvad der er stemningsfuldt, i julemåneden. Traditioner, omsorg, barnlig glæde og forventning. Kondenserede uger fulde af glimmer, lys og søde ord, med én altoverstrålende lanterne i horisonten –– jeg skal hjem til jul.

Iført sommerkjole og espadrilles kom jeg tilbage til Shoreditch fra Singapore, sluprede suppe og te i Pret på vejen hjem fra Liverpool St Station for at få varmen efter kuldechokket (aner ikke hvad jeg tænkte da jeg rejste i den mundering — men det er en relativ varm december i London, og da jeg var kommet mig over forskellen, var det lige før tynd bomuld på krop og fødder passede fint til årets engelske juleklima). Tilbage til daglige fitness- og kontorrutiner, til pendlen mellem Øst og Vest — og til hygge med et julet mærkat:

Morgenmad:

 • Americanos med friskbagt brød med æg, tykke striber røget laks og brøndkarse på tjekkede CREAM Shoreditch, der ligger i forbindelse med Protein Studios, med min flatmate, der havde været i Wien og lanceret en tænketank mens jeg var væk, så der var en masse at vende mens vi gnaskede.
 • På det vildt kreativt, kunstfærdigt, imponerende indrettede Ham Yard Hotel får vi chili bean poached eggs, sprødt grønt, friske figner, udskårne kakifrugter og en god stærk kaffe midt i mellem den farvestærke kunst, en kollega og jeg, inden en dag med konferencer på hotellet.
 • Æggehvideomelet med spinat, koldpresset (naturligvis) grøn juice og sort kaffe på perfekt gammeldags julehyggelige Shoreditch House.
 • Krabbeomelet på surdejsbrød og med den samme grønne juice på charmerende Barber and Parlour, længere nede ad Redchurch St, der bliver mere og mere Covent Garden-agtig med J Crew og smarte, glatte concept stores men stadig er min yndlingsgade.
 • Krabbeomelet med brøndkarse og en anden koldpresset grøn juice på Ace Hotel, hvor julepynten altid formår at overraske kitchet og kreativt.
 • Surdejsbrød med chilikrydret avocadomos og pocherede æg på Bishopsgate Kitchen, efter en løbetur i mørket, hvor jeg mødte et fem-seks meter højt lysende rensdyr på vejen.
 • Hubbard and Bell — the classic, quinoa porridge with bee pollen and blackberries. Julekrans på døren og Frank Sinatra-julesange i luften.

Frokost

 • Falafelwrap med masser af knasende sprødt grønt, bagt aubergine, et stænk tahinisauce og masser af stærk chilisauce fra den arabiske bod i Berwick St til frokost med bloggeren bag en af de bedste London-guides.
 • Bibimbap — for en god omgang franchisekoreansk med min flatmate, der fortæller om sin tur til Cuba mens vi venter på maden, så jeg må fortælle om Singagon mens vi tygger.
 • Mojo – for en god omgang rå og vegansk økologi til at pleje kroppen med dagen efter firmajulefrokosten.

Kaffe

 • Milkbar med en kollega midt på en sukkerkold tirsdag eftermiddag.
 • Friskpresset grøntsagsjuice og en perfekt americano fra Shoreditch Grind med en spansk kollega på vores gåtur til arbejde i Soho.
 • Brick Lane Coffee, tidlig morgen, smukt vejr, efter løbetur, inden arbejde, sammen med en af mine søde flatmates.
 • Soho Grind at Soho Radio med kollega midt på en sukkerkold torsdag eftermiddag.
 • Fra Albion, til en gåtur på blomstermarkedet med en veninde.
 • Fra Barber and Parlour, til en tur rundt på galleriet længere nede ad Redchurch Street, med en veninde.
 • Og te fra Tiosk, den lille yndige, lyse tebutik midt på Broadway. Cremet mandelmælksmatchalatte og fennikelte, mens vi betragter markedsstemning ude på gaden – livemusik, handlende, hunde. Én lørdag med en veninde på besøg fra Danmark, og en anden, tættere på jul, med en spansk kollega for at ønske feliz navidad.

Aften. Det var meningen, at jeg ikke ville ud i december. I flyveren tilbage fra Singapore forestillede jeg mig en rolig måned med masser af sunde, afslappede hjemmeaftner fulde af læsning og tedrikning i sengen. Måske ikke hver aften; jeg ville ikke isolere mig og afslå gode sociale tilbud; men jeg ville i hvert fald ikke selv arrangere noget. Der var et par ting, som jeg ikke kunne sige nej til (og jeg fik ikke læst nogen bøger):

 • Den hyggelige økopub, The Duke of Cambridge, to mandag aftner i træk, med den samme veninde, for en dampende portion af dagens suppe (den ene mandag) og en varm vintersalat (den anden mandag) med svampet friskbagt brød og en god sludder om min tur og hendes samtidige tur til Paris, efter en stemningsfuld aftencykeltur langs Angels yndige hvide rækkehuse.
 • Tapas på Tramontana Brindisa en torsdag aften, med mine tre spanske yndlingskolleger (vi sidder på rad og række på kontoret men har sjældent tid til at udveksle mange private ord i løbet af dagen).
 • Vinbar i New Street en tirsdag aften, med en journalistveninde, der har researchet sig frem til at et glas vin har lige så mange helsebringende kvaliteter som en time i fitness. Noget antiinflammatorisk.
 •  Efterfulgt af en middag på en af mine yndlingsfiskerestaurant, Fish Market. Et rigtigt city-sted, meget lidt hipsteragtigt, men jeg elsker de små victorianske gader omkring Spitalfields og Devonshire Square og den after-work-stemning, der hersker her. Maden er udsøgt – vi deler en farvestrålende platte med masser af dejlige ting fra havet.
 • 68 and Boston med kolleger fordi den nye vin- og cocktailbar er lige rundt om hjørnet fra kontoret. Underetagen, 68, vinafdelingen, én aften, med de tre spanske kolleger. Alle vine på kortet koster £20, så vi drikker to styks, mens vi griner så meget at vi alle fire kigger nærmest forelskede på hinanden og jeg cykler helt høj hjem. Cocktailbaren på 1. sal en anden aften, denne gang med kolleger på besøg fra byen af samme navn som baren, Boston. Min – gode! – cocktail indeholder Malbec, æggehvide og sellerisirup!
 • Bull in a China Shop, et dodgy udseende lille sted på Shoreditch High Street, hvor mine flatmates og jeg spiser en hurtig salat og er enige om vi ikke behøver skynde os hen igen.
 • Sushinoen i Whitechapel, hvor jeg spiser sashimi og edamamebønner med hele den danske venindegruppe, før vi defilerer ned i et lillebitte kælderrum, en bås faktisk, hvor det bare er os, et par mikrofoner og et karaokeanlæg hele aftenen. Julekaraoke. Med Last Christmas som den eneste afvigelse fra det ellers ikke specielt julede repertoire. Uanset har aftenen stadig fået højtidsstemplet som eksistensgrundlag.
 • 100 Hoxton. SÅ godt lille lækkert tapassted på Hoxton Street, sammen med en veninde og hendes kæreste på besøg fra København. For et par år siden boede hun lige bag restauranten, i et rigtigt hul. Vi kendte hinanden fra København, men det var i den periode, vi blev venner. Hun læste kriminologi på City University og spillede på heste i fritiden. Vi gik en million kaffeture langs kanalen, drak en million glas rødvin, så udstillinger, hang ud med hinandens venner på besøg hjemmefra, mest i East. Føles som 100 år siden nu; det var dengang jeg også boede i Hoxton. Nu har de købt hus på Amager og venter barn til juni. Så hun drak kun ét glas spansk rødvin til alle de små delikate deleretter af snekrabbe, blæksprutte, hvidfisk, and, lyserøde beder og andre godter.
 • Royal Oak. Min yndlingspub, husets stampub, midt på Columbia Road, som er et lille fortættet juleeventyr hver onsdag aften i december – jeg cykler hertil efter arbejde og mærker varmen fra lyskæderne, fra de små nuttede gammeldags butikker og  stemning på Columbia Road. Drikker mulled wine ved kaminen sammen med en dansk veninde, der snart flytter til Kbh med sin engelske kæreste.
 • Brindisa – med min danske veninde, der er på besøg. Vi står længe og kigger på skøjtebanen foran Natural History Museum efter maden.
 • Brawn – julemiddag med huspigerne før vi alle tager hjem for at fejre jul.
 • Palomar – julemiddag med en israelsk kollega – stærkt kryddermarinerede oliven med laurbærblade, sweet potato-chips med tahini, østers med chili og koriander, falafel med mynte- og korianderblade…. mmm.
 • Coco Momo – med en ven, der bor her på Marylebone High Street, som er en af verdens hyggeligste gader i december. Vi sidder udenfor med fleecetæpper under varmelamper og drikker mulled wine. Spiser senere på en lille bitte italiensk restaurant rundt om hjørnet, hvor der hænger julekager i loftet.

Kultur

 • Austentatious impro – fødselsdagsgave fra en veninde: vi ser det sammen, i en lille bitte, hyggelig teaterpub  på Upper Street. Så sjovt, genialt, imponerende og britisk. Efter stykket får skuespillerne publikum til at synge med på Deck the Halls, We Wish You a Merry Christmas og andre Christmas Carols.
 • Kreativitet på South Bank.
 • Ai Weiwei på Royal Academy of Arts med et par veninder og masser af rødvin kl 23-01 en fredag aften. Audioguiden er nødvendig for at forstå de absurde politiske værker. Jeg går fra rum til rum alene, sidder med ryggen mod væggen, lytter, kigger, elsker lysekronen lavet af cykler.
 • En af de aldrig skuffende fotoudstilinger i Londonewcastle Project Space, mit yndlingsgalleri, i Redchurch Street.

Julestemning

 • Pynt i gaderne – de forskellige slags julepynt fra gøglet i Shoreditch over kommercielt i Covent Garden til mondænt i Chelsea; og så Lewis’ billeder af plastikjulepynten i Saigon, der sprænger kitschbarometeret totalt… kommer vietnameserne i julestemning?
 • Advent – Den Store Te Kalender fra Nute; en julekalender, min mor sender til mig på arbejdet. Så hyggeligt. Min flatmates mor sender os et kalenderlys til køkkenet.
 • Huset – en søndag morgen kommer jeg hjem fra en kold og blæsende løbetur til et varmt køkken, hvor mine flatmates drikker friskbrygget kaffe, lytter til julemusik og laver julekort med små grankviste i kuverterne.
 • Charity Wreath – på arbejdet fletter vi kranse med Thrive, Storbritanniens førende velgørenhedsorganisation inden for haveterapi.
 • international julefrokostdag på arbejdet – kolleger fra hele verden tager hjemmelavede/-importerede specialiteter med. Jeg køber rugbrød og marinerede  sild fra Scandinavian Kitchen.
 • Secret Santa – traditionen tro er vi nisser for hinanden på arbejdet, og med i gættelegen hører at vi tegner en tegning af den, vi er nisse for… det kommer der mange søde, sjove kunstværker ud af.
 • Christmas Jumper Day.
 • Dansk julefrokost hos mine venner i Angel – 12 danskere, et hav af sild, flæskesteg og snaps, den samme julequiz som sidste år og pakkeleg med Last Christmas på repeat.
 • Arbejdet storslåede julefest med Night Fall Casino-tema på monumentale Banking Hall ved Bank. Et rigtigt Black Tie Event, hvor jeg har den fineste lange lysegule Malene Birger-kjole på og danser natten lang ved siden af kasinoet.
 • The Holiday – ser jeg alene i min seng.
 • Hjemmelavet suppe og Love Actually hos nogle venner, der har et fint lille bitte juletræ stående i stuen.
 • Columbia Road – ved alle boder sælges bunter af mistelten, kristjorn og ilex-grene, flotte kranse, struttende amaryllis og duftende tørrede citrusfrugter og kanelstænger. Juletræer bæres hjem over skulderen af unge som gamle efter at være blevet trukket på net gennem fikse små maskiner.
 • Hemmeligt julemarked på den lokale skole ved Arnold Circus.
 • Monocles julemarked med ægte levende rensdyr, duften af gløgg og det friske julenummer af Monocle, som vi køber til ferien.
 • Besøg af veninde fra København – vi skøjter ved Somerset House, spadserer rundt under stjerneguirlanderne i Camden Passage og spærrer øjnene op over juleudstillingerne i Fortnum and Mason og Harrods.

Endnu en julemåned i London. For femte år i træk. FEMTE! Arbejde hårdt op til jul. Rejse hjem til jul. Afgørelse om hvorvidt jeg kan flytte til Singapore i det nye år falder lige før ferien. Lige hvor London er hyggeligst – iskolde solskinsløbeture, julestemning på kontoret og skønne frie stunder med mine venner. Det velkendte vs. nye eventyr. Jeg sætter pris på min tid her i London. Alle drømmer og taler om de næste skridt efter London. Jeg bliver aldrig færdig med London, men kan samtidig mærke at jeg trænger til forandring.

Sundhed. Tankerne kværner rundt og hver aften er der en anledning til at drikke vin. Jeg prøver at opretholde en mental og fysisk balance med morgenløbeture, svømning og Kayla. Den sidste weekend inden jul får jeg feber, ondt i hele kroppen og er noget så træt. Men det er egentlig hyggeligt – jeg er alene hjemme og drikker te og spiser grønkålssuppe hele lørdag og hele søndag.

 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s